Burgerschap

Elke week schrijf ik voor mijn teamleden een VrijdagFocus. Een soort interne nieuwsbrief. Mijn column in die VrijdagFocus geeft mij de mogelijkheid om alle onderwerpen aan te snijden die ik waardevol vind voor fantastisch onderwijs.

De column van deze week:

Europa werd deze week opgeschrikt door een extreem laffe aanval op onze vrijheid van meningsuiting. Een mes in het hart van onze democratie. Ik ben er van overtuigd dat we overleven!

In Nederland reageerde iedereen vanuit zijn of haar rol. Er werd gediscussieerd, er werden dialogen gevoerd, er werden zinnige dingen gezegd, er werden onzinnige dingen gezegd. Onze eigen burgemeester reageerde, naar eigen zeggen, als een woedende moslim: “Vind je hier niet je plek, rot dan toch op.” Dat deed veel mensen goed en weer anderen namen aanstoot aan het feit dat hij zichzelf uitsprak als woedende moslim. Waarom niet als Rotterdammer, Nederlander, mens?
Op het internet, binnen mijn netwerk, viel men over elkaar heen omdat de ene school er wel aandacht aan had besteed met de leerlingen en andere scholen juist weer niet. Stichting Boor vroeg ons om onze leerlingen niet te laten reageren op mogelijke vragen vanuit het Jeugdjournaal. Ook dat leverde vragen op binnen het scholenveld: “Waarom niet? Het Jeugdjournaal is toch integer?”

Een dergelijke extreme daad kan leiden tot verwarring, verharding en polarisering, met alle gevolgen van dien.

Fantastisch onderwijs kan daar een prima medicijn tegen zijn. Daar ligt onze kracht. En ik weet dat wij elke dag vanuit onze kracht De Globe binnenstappen. Wij dragen er toe bij dat onze democratie overleeft. Dat is onze taak, dat is onze opdracht.

Han

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s